petek, 13. maj 2016

Odvodnjavanje ravne strehe lažje z ozelenitvijo ravne strehe

Odvodnjavanje ravne strehe elegantnejše na zeleni strehi

Odvodnjavanje ravnih streh je v modernih velemestih postalo velik problem, saj velike količine meteorne vode po kanalizacijskih sistemih mest v primeru obilnih nalivov ne morejo pravočasno odteči, kar lahko povzroči poplave. Odvodnjavanje ravnih streh je tako postalo velik izziv za snovalce infrastrukture modernih betonskih in asfaltnih džungel, v katerih živi vse več ljudi. Ozelenitev ravne strehe pa je tista, ki lahko učinkovito reši problem odvodnjavanja ravnih streh. Pri intenzivnih strukturah ozelenitve ravne strehe lahko rastlinski substrati in tudi rastline same zadržijo kar do devetdeset odstotkov meteornih vod, kar lahko učinkovito razbremeni velemestne infrastrukture. Seveda učinkovito odvodnjavanje ravne strehe ni tisto, zaradi česar bi se investitor v Sloveniji odločil za gradnjo zelene strehe. Toda izdelava zelenih streh je v Sloveniji čedalje bolj popularna zaradi cele vrste prednosti, ki jih ozelenitev ravne strehe še prinaša.


Ozelenitev ravne strehe prinaša celo vrsto prednosti

Odvodnjavanje ravne streheV poletnem času, ko pritiska huda vročina, je zelena streha odlična naravna zaščita, ki preprečuje vdor vročine v spodnji del objekta. Rastline na strehi vežejo nase prašne in strupene delce in tako ustvarjajo ozračje mikroklime, v bližine katere je dihanje lažje. Ozelenitev ravne strehe zelo učinkovito deluje kot protipožarna zaščita, saj sloj substrata onemogoča ognju, da bi prišel do toplotne in hidroizolacije, ki so v veliki večini izdelane na bazi nafte in torej gorljive.


Odvodnjavanje ravne strehe zmerno s pomočjo zelene strehe

Odvajanje vode je dosti bolj ugodno, če smo poskrbeli za ozelenitev ravne strehe. Voda s strehe priteče nekoliko z zamikom in odtekanje vode traja tudi v času po padavinah. Seveda pa del vode zelena streha zadrži. To so razlogi, na podlagi katerih so v Slovenji investitorjem, ki so se odločili za zelene strehe, pred časom omogočili subvencije. V vsakem primeru so zelene strehe eno tistih področij gradbeništva, ki mu pripada prihodnost, saj gre za produkt, ki je povsem v skladu s trajnostnim razvojem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar